Köp träningsredskap online!

Promenadband & Gåband

En enklare version av det populära löpbandet är det så kallade promenadbandet/gåbandet. Detta träningsredskap är dock något begränsat i antalet funktioner och övningar. Fördelar är att priset är relativt lågt och att promenadbandet inte tar så mycket plats. Detta träningsredskap är också till skillnad från löpbandet något tystare, vilket gör att du exempelvis kan titta på TV eller lyssna på musik samtidigt som bandet används.

De positiva hälsoeffekterna av motionsband såsom promenadband/gåband är väl dokumenterade och deras popularitet både på gym och i hemmet beror delvis på den naturliga formen av motion via promenader.


Promenadbandets storlek är viktig. Du bör kunna ta ut ditt steg ordentligt för att kunna gå avslappnat. De vanligaste promenadbanden brukar vara ca 36 x 100 cm. Ett löpband brukar vara ca 50 x 150 cm). Det är också bra om motionsbandet har bra stötdämpning, vilket reducerar belastningen för knän, rygg och övriga leder. Här bör man tänka på att utövarens vikt påverkar vilken stötdämpning som är att föredra. En tyngre person behöver ett stummare band för att det ska kännas lagom, medan en lätt person behöver ett mjukare band.

Promenadband är ofta manuellt drivna, även om det finns lite dyrare eldrivna modeller. Manuella band drivs genom att utövaren går på gångytan, vilket får den rullande slitbanan att röra sig framåt. Det är alltså utövarens egna benmuskler som håller bandet rullande.
Om budgeten tillåter är det att rekommendera att införskaffa ett band med motor. Detta för en mer bekväm träning, samtidigt som de eldrivna modellerna minskar risken för skador.

Med ditt egna promenadband är det bara att köra på och se fram emot ditt nya mer hälsosamma liv!